Collectieve actie tegen alle energiereuzen.
Gedurende de procedure vind je hier alle actuele en verdiepende informatie. Wij zullen regelmatig updates plaatsen zodat je op de hoogte blijft van de voortgang. Als je je hebt aangemeld, dan zullen wij je ook via onze nieuwsbrief op de hoogte houden van de stappen die er gezet zijn.
Wat is er precies gebeurd?
Heb jij een variabel energiecontract gehad ergen? Bijvoorbeeld in 2022, toen de prijzen door het dak gingen? Dan heb jij te veel voor je energie betaald. Want: jouw energieleverancier gebruikte voorwaarden die in strijd zijn met de wet.
De energiemaatschappijen gaan in de fout bij het eenzijdige prijswijzigingsbeding in hun algemene voorwaarden. Deze algemene voorwaarden en dus ook het prijswijzigingsbeding zijn geïntroduceerd op 1 april 2017. De energiemaatschappijen moeten jou goed informeren over de gevolgen van het prijswijzigingsbeding. Bijvoorbeeld over op welke momenten, om welke redenen en op welke wijze zij het tarief mogen wijzigen. De energiemaatschappijen moeten jou dat voor het sluiten van het energiecontract op een duidelijke en transparante manier vertellen over het prijswijzigingsbeding. Dat hebben de energiemaatschappijen niet gedaan.
De rechtbank en het gerechtshof van Amsterdam hebben besloten dat het beding te ruim is geformuleerd en daardoor oneerlijk is. Dat is de reden dat jij als consument met een variabel energiecontract niet gebonden bent aan de prijswijzigingen die de afgelopen periode zijn doorgevoerd en de energieleverancier de verhogingen aan jou moet terugbetalen.
Het mogelijke gevolg van een onwettig prijswijzigingsbeding is dat alle prijswijzigingen sinds de start van het contract met terugwerkende kracht moeten worden teruggedraaid. Dat betekent dus dat alles dat boven het originele tarief is betaald terugbetaald moet worden door de energieleverancier aan de consument. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per huishouden.
Wij bereiden een collectieve actie voor tegen Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Budget Energie en Energiedirect.
Stichting Eerlijke Handelspraktijken streeft ernaar compensatie af te dwingen voor gedupeerde consumenten en de energiesector aan te spreken op aanpassing van hun beleid. Wij willen niet alleen compensatie voor de meer dan 4 miljoen getroffen huishoudens. Wij willen ook dat de energieleveranciers hun contracten herzien en in de toekomst consumenten op duidelijke, begrijpelijke en transparante wijze informeren over waar zij precies voor tekenen.
Zo weet jij zeker dat je in de toekomst een eerlijk contract aangaat en een eerlijke prijs betaalt.
Wie zijn onze advocaten?
De stichting Eerlijke Handelspraktijken wordt bijgestaan door advocatenkantoren Finch Dispute Resolution en Lemstra Van der Korst.
Finch Dispute Resolution is gespecialiseerd in het voeren van collectieve acties voor consumenten. Advocaat en partner Koen Rutten geeft leiding aan het team van advocaten dat zich inzet voor onze collectieve actie. Rutten was eerder betrokken bij een grote claim tegen Ageas (voorheen Fortis). Die procedure leidde uiteindelijk tot het realiseren van de grootste schikking ooit, op basis van de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade, ter hoogte van 1,3 miljard euro. Rutten is tevens voorzitter van de Vereniging Massaschade Advocaten.
Lemstra Van der Korst is een boutique advocatenkantoor dat onder meer gespecialiseerd is in class actions. Jurjen Lemstra geeft mede leiding aan de class action praktijk van Lemstra Van der Korst. Hij is co-auteur van de Nederlandse Claimcode en procedeert en adviseert over collectieve schikkingen (WCAM) en procedures over collectieve actieclaims (WAMCA).
Voortgang
UITNODIGING VOOR OVERLEG
In deze fase nodigen wij de energieleveranciers uit om in gesprek te treden over hun gedrag en een oplossing te zoeken voor alle gedupeerden, zodat een gerechtelijke procedure kan worden vermeden. Tegelijkertijd bereiden wij ons voor op een mogelijke gang naar de rechter als de energieleveranciers niet reageren of de gesprekken tot niets leiden.
UITBRENGEN DAGVAARDING
Indien de uitnodiging tot overleg niet tot het gewenste resultaat leidt, zal de Stichting een collectieve actie starten door een dagvaarding uit te brengen aan de betreffende energieleverancier.
ONTVANKELIJKHEID EN EXCLUSIEVE BELANGENBEHARTIGER
De rechter zal beoordelen of de stichting ontvankelijk verklaard mag worden en voldoende representatief is om de belangen van alle gedupeerden te vertegenwoordigen. Indien dat het geval is, zal de rechter de Stichting aanwijzen als de exclusieve belangenbehartiger.
INHOUDELIJKE BEHANDELING
De rechter zal de zaak nu inhoudelijk gaan behandelen. Beide partijen worden in staat gesteld om haar standpunten aan te voeren en te verdedigen.
VONNIS
De rechter zal een gemotiveerde, bindende uitspraak doen: het vonnis.
COLLECTIEVE SCHADEAFWIKKELING
De geleden schade zal worden vergoed en uitgekeerd aan alle gedupeerden.